האם יש הבדלים בין בדיקת PAP לבין בדיקת HPV ואם כן - איזו משתי הבדיקות עדיפה? ובכלל, אם את צעירה ובריאה, למה בעצם חשוב שתיבדקי בקביעות אצל רופא/ת הנשים?
התשובה היא שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא בדיקת סקר לגילוי סרטן צוואר הרחם.
אם את מעל גיל 25 ולא עברת בדיקת סקר לסרטן צוואר הרחם ב-3 השנים האחרונות, חשוב שתפני לבדיקת רופא נשים.
יש מצב שאת שואלת את עצמך - מהו בכלל צוואר הרחם ואיפה הוא נמצא?
את צודקת, לרוב נשים לא מודעות כל כך למיקום של האיבר החשוב. צוואר הרחם הוא איבר מוסתר בגוף. הרחם שלנו כולל את גוף הרחם שנמצא באגן וצוואר הרחם שמגיע לנרתיק. מבנה הרחם והצוואר מזכירים קצת צורה של משפך או צוואר בקבוק.
תפקידו החשוב של צוואר הרחם הוא בשמירה על ההיריון. במצב רגיל, אורך צוואר הרחם הוא כ-4 ס"מ, וכאשר צוואר הרחם מתקצר או נפתח במהלך ההיריון זה מעלה את הסיכון להפלה או ללידה מוקדמת.
כמו כן, נשים שנאלצו לעבור כריתה חלקית או מלאה של צוואר הרחם בשל שינויים טרום סרטניים או סרטן צוואר הרחם נמצאות בסיכון יותר גבוה להפלה או לידה מוקדמת.
מהו בעצם סרטן צוואר הרחם ולמה חשוב שתבצעי בדיקת סקר?
סרטן צוואר הרחם הוא סרטן שכיח בקרב נשים בעולם כולו והוא אחד הגורמים השכיחים למוות בקרב נשים בעקבות סרטן גניקולוגי. החלק האופטימי בכל הסיפור הוא שבניגוד לסוגי סרטן אחרים, את סרטן צוואר הרחם ניתן למנוע (לא במאת האחוזים אבל בשיעור גבוה). בנוסף, באמצעות בדיקות הסקר הקיימות, ניתן לגלות מוקדם שינויים טרום סרטניים, לטפל בזמן וכך למנוע את התפתחות סרטן צוואר הרחם.
מהן בדיקות סקר לסרטן צוואר הרחם?
בעבר, הבדיקה היחידה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם הייתה בדיקת ה-PAP, או בשמה המלא פאפניקולאו טסט (על שם ממציא הבדיקה). בדיקת ה-PAP היא בדיקה פשוטה, קצרה וקלה המבוצעת על ידי רופא/ת הנשים שלך.
הבדיקה דורשת הרחבה קלה של הנרתיק באמצעות הספקלום ('המפשק'). חלק זה עלול להיות מלווה באי נוחות, אך בדרך כלל מדובר באי נוחות קלה. הפתיחה (הרחבה) של הנרתיק מאפשרת לראות את צוואר הרחם שלך.
בשלב הבא הרופא/ה מעבירה מברשת עדינה על צוואר הרחם ובכניסה לתעלת הצוואר, על מנת לאסוף תאים מצוואר הרחם, את התאים מכניסים למבחנה הנשלחת לבדיקה פתולוגית במעבדה שבה מסתכלים על התאים במיקרוסקופ ובודקים האם ישנם תאים שעברו שינויים טרום סרטניים.
בשנים האחרונות נוספה בדיקת סקר נוספת לסרטן צוואר הרחם שנקראת HPV TPYING. סרטן צוואר הרחם נגרם ברובו על ידי הדבקה בנגיף הפפילומה האנושי, בשמו הלועזי HUMAN PAPILLOMAVIRUS או בקיצור HPV.
לא כל הזנים של נגיף הפפילומה גורמים לסרטן צוואר הרחם, חלקם גורמים ליבלות בלבד או בשמן הלועזי קונדילומות, כיון שהם לא מעלים את הסיכון לסרטן צוואר הרחם הזנים האלו נקראים TYPES LOW RISK HPV. לעומת זאת, ישנם זנים אחרים המעלים את הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם בעיקר זנים 16 ו-18 (וישנם גם זנים נוספים), הנקראים HIGH RISK HPV TYPES.
בדיקת ה- HPV DNA TEST מבוצעת באופן דומה לבדיקת ה-PAP. נדרשת הרחבה קלה של הנרתיק, על מנת לראות את צוואר הרחם, ואז הרופא/ה מעבירים מברשת על הצוואר. את החומר המתקבל שמים במבחנה ושולחים למעבדה.
במעבדה בודקים האם בחומר שהתקבל קיים DNA (חומר גנטי) של זנים מסוכנים של נגיף הפפילומה האנושי, כלומר זנים המעלים את הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם.
מה, למה, כמה ומתי?
בארץ ובעולם קיימות מספר גישות לביצוע בדיקות סקר לסרטן צוואר הרחם. בחלק מהמקומות מבצעים בדיקת PAP בלבד, במקומות אחרים את בדיקת HPV DNA TEST בלבד ובחלקן את שתי הבדיקות יחד. בארץ ישנן קופות חולים בהן מבוצעת בדיקת PAP בלבד. בקופות אלה ניתן לקבל הפנייה לבצע בדיקת HPV TYPING במרפאת צוואר הרחם בבית חולים, אך ניתן גם לבצע את הבדיקה באופן פרטי.
בקופות אחרות מבוצעת בדיקת HPV DNA TEST בלבד, ואם בבדיקה זו מוצאים חומר גנטי של זני HPV שמעלים סיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם, מבצעים במקביל גם בדיקת PAP כדי לראות האם גם קיימים שינויים טרום סרטניים או סרטניים בצוואר הרחם.
ביצעת את אחת מבדיקות הסקר לסרטן צוואר הרחם. מה עכשיו?
באם ביצעת את אחת מבדיקות הסקר לגילוי סרטן צוואר הרחם (בדיקת PAP או בדיקת HPV DNA TEST) ונמצאו תאים שעברו שינויים טרום סרטניים (בדיקת PAP), או שנמצא חומר גנטי (DNA) של זני HPV המעלים משמעותית את הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם ( זנים 16, ו-18) יש צורך בבדיקה נוספת שנקראת בדיקת קולפוסקופיה.
מהי בדיקת קולפוסקופיה? כאשר בדיקת ה- PAP או בדיקת ה- HPV DNA TEST אינה תקינה, הצעד הבא הוא הפנייה לבדיקה קולפוסקופיה. בדיקת קולפוסקופיה משמעותה הסתכלות במיקרוסקופ על צוואר הרחם.
איך תתכונני לבדיקת קולפוסקופיה? בדיקת קולפוסקופיה יכולה להתבצע במהלך כל החודש אבל בדרך כלל לא מתבצעת בזמן הווסת כיון שהדימום הכבד יכול להפריע לראות את הצוואר, באם מדובר בהכתמה דמית קלה קרוב לוודאי שלא תהיה בעיה, ליתר ביטחון כדאי שתתייעצי עם הרופא המטפל לפני הגעתך לבדיקה. אם את נוטלת מדללי דם מסוג כלשהו (כמו אספירין, CLEXAN), חשוב שתיידעי את הרופא שמבצע את הקולפוסקופיה על כך, כיון שבעת נטילת ביופסיה ייתכן דימום חזק יותר בנשים שנוטלות מדללי דם. אם את בהיריון או חוששת שייתכן שאת בהיריון, חשוב ליידע את הרופא/ה. ניתן לבצע בדיקת קולפוסקופיה בהריון אך בדרך כלל נמנעים מלקיחת ביופסיה (דגימה) במהלך היריון.
כמה זמן אורכת הבדיקה? הבדיקה מתבצעת אצל רופא/ה מומחה לצוואר הרחם והיא אורכת בד"כ בין 5-10 דקות. בדיקת קולפוסקופיה מתבצעת בדומה לבדיקה גינקולוגית רגילה ודורשת שימוש בספקולום (שמרחיב את הנרתיק), על מנת לראות היטב את צוואר הרחם. הרחבה הזו של הנרתיק יכולה לגרום לאי נוחות, אך בדרך כלל מדובר באי נוחות קלה. הקולפוסקופ הוא בעצם מיקרוסקופ שניצב על מעין חצובה או שהרופא מחזיק ביד, אך הקולפוסקופ עצמו לא נוגע בך. צביעת חומצה אצטית - הרופא יבצע צביעה מיוחדת של צוואר הרחם על מנת לזהות את האזורים החשודים. במהלך הפעולה יתכן שתחושי תחושה של קור או צריבה קלה. בנוסף, ייתכן שבמהלך הבדיקה הרופא ייקח דגימה קטנה (ביופסיה) מצוואר הרחם או מהנרתיק וישלח אותה למעבדה לבדיקה פתולוגית. חשוב לדעת שלקיחת הדגימה לרוב גורמת לאי נוחות קלה בלבד ובמידה שנלקחה ממך דגימה, המשמעות היא לא בהכרח שנמצאו שינויים טרום סרטניים.
מה תרגישי לאחר בדיקת הקולפוסקופיה? לאחר ביופסיה של הצוואר יתכן דימום קל למשך מספר ימים, ותיתכן גם הפרשה חומה, כהה (המזכירה גרגרי קפה טחון) או אפילו שחורה. רוב הנשים יוכלו לחזור לפעילות מיד לאחר סיום הבדיקה, אך חלקן ירגישו אי נוחות, התכווצויות של הרחם בדומה לכאבי מחזור. לרוב, הכאבים חולפים תוך שעתיים, ותוכלי כמובן לקחת משככי כאבים כדי לעבור את השעות הללו בקלות. מומלץ לא לשים שום חומרים בנרתיק למשך יומיים- שלושה לאחר הקולפוסקופיה (כלומר "דוש", קרמים או טמפונים). התשובה הפתולוגית לרוב תתקבל תוך כשבועיים-שלושה, ולפי התוצאות ייקבע האם יש צורך בהמשך טיפול או שנדרש מעקב בלבד.
אילו סימנים צריכים להדאיג אותך לאחר ביצוע קולפסקופיה ומה דורש בדיקה דחופה על ידי רופא? במידה ואת חווה דימום וגינאלי כבד (המתבטא למשל בפד ספוג בתוך שעה או שעתיים), הפרשה בעלת ריח רע, כאבים חזקים באזור הנרתיק או עליית חום - עלייך להגיע לייעוץ רפואי.
Comments