top of page
bettyshachar

התקן תוך רחמי – בעד או נגד? ההחלטה בידיים שלך

עודכן: 13 באוק׳ 2021

במאמר הקודם הרחבתי באופן כללי על הדרך הנכונה לבחור באמצעי המניעה שמתאים לך ביותר. הפעם - אתמקד בתחום נוסף שמעורר לא פחות שאלות: שימוש בהתקן תוך רחמי, בעד או נגד?


אנסה לענות על השאלות השכיחות בנושא, אבל בעיקר, אנסה לעזור לך להגיע להחלטה נבונה ולהבין האם את מעוניינת להשתמש בהתקן תוך רחמי בעצמך, ואם כן - באיזה סוג?



את בטח זוכרת שבמאמר הקודם הופיעו כמה שאלות מרכזיות שעליך לשאול את עצמך לפני שאת בוחרת אמצעי מניעה. גם הפעם נשאל את עצמנו שאלות דומות. קודם כל, עליך להבין אם את מעוניינת להשתמש באמצעי מניעה ארוך טווח (כאשר פתרון זה מתאים בדרך כלל לנשים המעוניינות למנוע היריון לפרק זמן ארוך העולה על שנה אחת לפחות).


שאלה נוספת שעליך לשאול את עצמך היא האם חשוב לך שאמצעי המניעה בו את משתמשת ידרוש התעסקות מינימלית? במידה וענית על שאלה זו בחיוב, את בהחלט צריכה לשקול שימוש בהתקן תוך רחמי.


נלך מעט אחורה. בעבר, מרבית ההתקנים התוך-רחמיים היו מיועדים לשימוש על ידי נשים לאחר לידה. עם זאת, בשנים האחרונות חל שינוי בהמלצות הרווחות, וההתקן התוך-רחמי הפך מומלץ לשימוש כאמצעי מניעה לגיטימי גם עבור נשים צעירות יותר, שלא הרו בעבר.


למה עד לאחרונה התקן תוך רחמי לא הוצע לנשים שלא ילדו בעבר?

יש לכך מספר סיבות:

הליך התקנת ההתקן בנשים שלא ילדו בעבר עלול להיות הליך לא נעים ולעתים מלווה בכאב, משום שצוואר הרחם של נשים שלא ילדו עדיין לא התרחב.

בנוסף, התקן תוך רחמי מעלה במעט את הסיכון לזיהום באגן שעלול לפגוע בפוריות. זיהומים באגן שכיחים יותר במציאות בה יש חלופת פרטנרים גבוהה, או כאשר בני הזוג מקיימים יחסי מין עם אנשים נוספים.


אוקיי, מתי בכל זאת כדאי לבחור בשימוש בהתקן תוך רחמי?

התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה יעיל מאד, הנחשב בטוח וגם כזה שלא דורש התעסקות יומיומית. אם כך, אתן בטח שואלות את עצמכן - למה בכל זאת הוא לא מומלץ לכולן, או לפחות לרוב?


התשובה היא שלמרות שמדובר באמצעי מניעה בטוח למדי שימוש, עלולות להיות לו תופעות לוואי הן בזמן ההתקנה והן במהלך השימוש בעתיד, לכן חשוב שתהיי מודעת לכל התרחישים האפשריים לפני שאת מחליטה האם את מעוניינת בהתקן תוך רחמי או לא.


לפני שאת מגיעה להחלטה - מהו בעצם התקן תוך רחמי?

התקן תוך רחמי הוא אביזר קטן, שגודלו כ-2.5 ס"מ, והוא מעוצב לרוב בצורת האות T. בדרך כלל, ההתקן עשוי מפלסטיק גמיש בשילוב עם חלק מתכתי. חלק מההתקנים מפרישים באופן מקומי נגזרת של הורמון בשם פרוגסטרון. בהמשך ארחיב יותר על ההבדלים בין ההתקנים השונים, ואסביר למה בעצם יש צורך בשימוש בפרוגסטרון.


כאמור, התקן תוך רחמי בהחלט נחשב לאמצעי מניעה בטוח ויעיל מאוד. לכן מדובר באופציה טובה לנשים או נערות שמעוניינות במניעת הריון למשך תקופה של כשנה לפחות. התקן עשוי מתכת למשל יכול להישאר בגוף פרק זמן ארוך למדי, בין 5-10 שנים, אך כמובן שניתן גם להחליט להוציא אותו במידת הצורך. עם זאת - חשוב שתדעי שתהליך ההכנסה וההוצאה של ההתקן התוך-רחמי חייב להיות הליך המבוצע על ידי הרופא/ה שלך.


איזה סוגי התקנים יש?

  • התקן מתכת לרוב מדובר בהתקן בצורת האות T. בארץ ישנם מספר סוגים של התקני מתכת, כאשר ההבדלים בין ההתקנים קטנים מאד.

  • איך זה עובד? ההתקן מייצר סוג של תגובה דלקתית מקומית ברחם ועל ידי כך מונע את השתרשות ההיריון.

  • יתרונות ההתקן להתקן מתכת אין השפעה הורמונלית. הכוונה היא שאם המחזור שלך סדיר בדרך כלל, קרוב לוודאי שהוא ימשיך להיות סדיר גם לאחר ההתקנה וככל הנראה לא תחווי שינויים במצב הרוח או השפעות הורמונליות אחרות.

  • אבל... התקן תוך רחמי לא הורמונלי עלול להגביר את הדימום הווסתי ולרוב גם את הכאבים במהלך הווסת. אם מלכתחילה את סובלת מכאבים חזקים במהלך המחזור החודשי או מדימום משמעותי - קרוב לוודאי שהתקן תוך-רחמי מסוג זה יהיה פתרון שפחות מתאים לך.

איזה אופציות חלופיות עומדות בפנייך?

  • התקן תוך רחמי המפריש פרוגסטרון התקן הורמונלי נועד לטפל בתופעת הלוואי השכיחה של התקן תוך רחמי "רגיל", כלומר התקן שאינו הורמונלי – העלול לגרום להחמרה בדימום ובכאבים במחזור.

  • איך זה עובד? התקן הורמונלי מונע את השגשוג (גדילה) של רירית הרחם ועל ידי כך מפחית את הדימום והכאבים במהלך הווסת. ישנם כמה סוגים של התקנים המפרישים פרוגסטרון בישראל וההבדלים ביניהם מצויים בכמות ההורמון המופרש ובמשך הזמן שההתקן יכול להישאר בגוף, פרק זמן הנע בין 3 ל-5 שנים.

  • יתרונות ההתקן כאשר כמות ההורמון המופרש גבוהה יותר, זה גורם בדרך כלל להפסקה מוחלטת של המחזור החודשי. כאשר כמות ההורמון המופרש היא נמוכה עד בינונית, המחזור החודשי ימשיך אך יהיה פחות דימום ופחות כאבים במהלך המחזור.

אחרי שהבנו מהם הסוגים השונים – מה היתרונות הכלליים של שימוש בהתקן?

כפי שציינתי, התקנים תוך רחמיים הם יעילים מאד, כך ששיעור ההריונות הלא מתוכננים בקרב נשים שמשתמשות בהתקן תוך-רחמי נמוך מאוד. כמו כן, מדובר באמצעי מניעה זול יחסית כיוון שהוא יכול לשמש לכמה שנים קדימה.

יתרון נוסף ומשמעותי היא העובדה ששימוש בהתקן לא דורש מהנשים התעסקות יומיומית. זה בעצם בגדר 'שגר ושכח' - הכנסה חד פעמית של ההתקן אצל הרופא ואת מוגנת מהיריון לא מתוכנן למספר שנים.


כמו כן, לעומת אמצעי מניעה אחרים, באופן יחסי יש להתקנים תופעות לוואי מעטות. בתוך כך, התקנים הורמונליים לא מכילים אסטרוגן, שהוא הורמון שנשים מסוימות לא יכולות או לא רוצות לקחת. ישנן גם הוכחות בספרות שההתקן מפחית ככל הנראה את הסיכון לסרטן צוואר הרחם.


הדבר המשמעותי ביותר הוא כשאת, בתור משתמשת בהתקן, מחליטה שאת מעוניינת להיכנס להריון - ניתן להוציא את ההתקן בכל שלב שתחליטי, רק עליך לזכור שההוצאה וההכנסה של ההתקן הן על ידי הרופא שלך.


מעולה, אבל מה החסרונות?

בניגוד לשימוש באמצעי מניעה אחרים כמו קונדום למשל - התקן לא יוכל להגן עלייך מפני מחלות המועברות בקיום יחסי מין. בנוסף, ההתקן עלול להיפלט מהגוף מבלי שתשימי לב, בדרך כלל בעקבות התכווצויות של שריר הרחם בווסת, אך חשוב לזכור שתרחיש כזה בגדר מאורע נדיר.


חיסרון נוסף וחשוב הוא, כפי שכבר הזכרתי, שהתקן "רגיל" שלא מפריש פרוגסטרון עלול להגביר את הדימום והכאבים במחזור. לעומת זאת, מדובר בבעיה שניתן לפתור בקלות עם התקן שמפריש פרוגסטרון, שאמור לטפל בתופעת הלוואי הזו.

מאידך, פתרון כזה עלול לגרום לדימומים קלים לא סדירים במהלך החודש ובמיוחד בחודשים הראשונים מיד לאחר החדרת ההתקן, מה שיכול להיות משמעותי מאוד עבור נשים ששומרות נידה.


חשוב להדגיש שלא מומלץ לנשים שהיה להן לאחרונה זיהום באגן להשתמש בהתקן תוך רחמי כיון שזה מעלה את הסיכון לזיהום חוזר.


אחרי שקיבלת את כל המידע – איך תבחרי את ההתקן הטוב ביותר עבורך?

בסופו של דבר, עליך להבין האם את מעוניינת בטיפול הורמונלי או לא. אם את לא מעוניינת בטיפול הורמונלי - התקן תוך רחמי 'רגיל' יכול להיות פתרון טוב עבורך.


אם את מעוניינת באמצעי מניעה ארוך טווח, התקן לא הורמונלי יכול להישאר בגופך אפילו לתקופה של כעשר שנים.


  • למי מתאים יותר השימוש בהתקן הורמונלי? התקן הורמונלי יכול בהחלט להתאים לך אם את סובלת מכאבים חזקים או דימומים כבדים במהלך הווסת, משום שלרוב התקנים מסוג זה מפחיתים את הכאבים והדימומים.

  • איך מתקינים התקן תוך רחמי והאם זה כואב? בדרך כלל יש אי נוחות מסוימת בזמן ההתקנה, אך יש נשים שעשויות לחוש כאב ממשי בעת ההתקנה. כאמור, נשים שלא עברו לידה חוות בדרך כלל יותר כאב בעת ההתקנה כיון שצוואר הרחם שלהן עדיין לא התרחב. כדי להפחית את אי הנוחות והכאב בזמן ההתקנה ניתן לקחת משככי כאבים כמו אדוויל, נורופן או אופטלגין כחצי שעה לפני ההתקנה, וכמובן גם אחריה.

  • למה לצפות לאחר ההתקנה? קודם כל, לאחר שההתקן כבר בגוף שלך - את לא אמורה להרגיש אותו כלל. בימים שלאחר ההתקנה ייתכן שתחושי אי נוחות לרבות כאבים בבטן התחתונה, תחושה הדומה לכאבי מחזור, וייתכן שתסבלי גם מדימום קל. כל אלו הן תופעות שכיחות ובדרך כלל תוכלי לפתור אותן על ידי מנוחה ונטילת משככי כאבים קלים.

  • מתי כדאי לפנות לבדיקה רפואית? אם את מרגישה כאבי בטן חזקים, סובלת מדימום משמעותי או מעליית חום זמן קצר לאחר הכנסת ההתקן - חשוב מאוד שתפני שוב בהקדם לבדיקה רפואית נוספת.




438 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page