top of page
bettyshachar

כך תבחרי את אמצעי המניעה הנכון ביותר עבורך

עודכן: 13 באוק׳ 2021

בעבר, ייעוץ בנוגע להתחלת השימוש באמצעי מניעה היה נתון כולו בידיים המקצועיות של הרופאים. לעיתים קרובות, רופאים הרגישו חופשיים להמליץ למטופלות על אמצעי מניעה מבלי שבכלל הביעו את רצונן להשתמש בהם. באותה ההזדמנות, בחר הרופא עבור המטופלות את אמצעי המניעה שנראה לו המתאים ביותר עבורן.


כיום, חלק גדול מההחלטה הוא בידיים שלך. בימינו, שיח סביב בחירת אמצעי מניעה באופן מושכל הפך לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום. מדובר בהזדמנות מבורכת לשיח פתוח בו תוכלי לשקול את כלל המאפיינים ולשאול את עצמך שאלות חשובות: האם את זקוקה לאמצעי מניעה מלכתחילה? ואם כן, איזה מהאמצעים הזמינים בשוק הוא הנכון ביותר עבורך?




הדרך הנכונה: בחירה מותאמת אישית

לפני שאת, כמטופלת, מגיעה להתייעצות אצל רופא הנשים שלך, כדאי שתשאלי את עצמך כמה שאלות חשובות, כשהראשונה שבהן היא האם את בכלל מעוניינת להשתמש באמצעי מניעה?


שלא יובן מדבריי לא נכון: כרופאה וכאישה, אני מוצאת את עצמי בצד התומך בשימוש באמצעי מניעה, בעיקר משום שזה מעניק לי ולנשים אחרות את חופש הבחירה בנוגע למועד בו נרצה להביא ילד לעולם.


בנוסף, כרופאה שליוותה לא מעט מטופלות במהלך החוויה הלא פשוטה של הפסקת היריון לא מתוכנן ולא רצוי, אני מודעת למחירים הנפשיים הכרוכים באירוע כזה, וגם להשלכות הפיזיות ולתרחישים העתידיים שמעסיקים את המחשבות של כל אחת ואחת מאתנו. בסופו של יום, רובנו נרצה להביא ילדים לעולם בשלב כזה או אחר, אך מוטב שזה יהיה בתנאים שלנו, בלי טעויות רפואיות שעלולות לפגוע בזכות שלנו להקים משפחה בעתיד.


לצד זה, ברור לי שלא כל מה שטוב ונכון עבורי הוא הדבר הנכון באופן מוחלט עבור כולן, ולכן חשוב מאד לזכור שהבחירה נתונה לחלוטין בידייך. הכוונה העיקרית היא שהבחירה באמצעי מניעה אמורה להיות פרי החלטה משותפת, כאשר המטרה שלי כרופאה היא להציג בפנייך את כלל האופציות הקיימות ואת היתרונות והחסרונות בכל שיטה, באופן שיעזור לך להגיע להחלטה המושכלת והנבונה ביותר עבורך.


אחרי ששאלת את עצמך את השאלה הראשונית והחשובה: אמצעי מניעה כן או לא? הגיע הזמן לשקול כמה נושאים חשובים לא פחות:


להקדיש זמן למחשבה קדימה: האם תרצי להביא ילדים בעתיד?

אם התשובה לשאלה זו היא 'לא' חד משמעי, אפשר בהחלט לחשוב על אמצעי מניעה ארוך טווח שיפטור אותך מההתעסקות היומיומית בנושא. חשוב לציין שגם במצב בו אין רצון בילדים בעתיד, מומלץ להשתמש באמצעי מניעה הפיך שלא ייפגע בסיכויים להרות במקרה ותשני את דעתך.


מאידך, אם התשובה לשאלה היא 'כן' מהדהד, הגיע הרגע לשאול את עצמך שאלה נוספת:


עניין של תזמון: מתי את חושבת שתהיי מעוניינת בילדים?

אני יודעת, אין ספק שמדובר בשאלה קשה, במיוחד אם את צעירה ועתידך עדיין לא ברור. אז אפשר לנשום, הכל בסדר! חשוב להדגיש שאת לא צריכה להגיע עם תכנית חומש מסודרת ומפורטת לשנים הבאות כאשר את באה להתייעץ עם הרופא. כולנו משתדלות לזרום עם החיים, שיכולים להוביל אותנו למקומות צפויים, וגם צפויים פחות.


המטרה הכללית של השאלה היא להגדיר לעצמך מסגרת זמנים שנראית הגיונית. האם אנחנו מדברות על שנה קדימה? שנתיים? חמש? עשור? קחי כמה רגעים לחשוב על כך ברצינות, משום שיש לזה משמעות מבחינת בחירת אמצעי המניעה המתאים ביותר עבורך.


להימנע מהפתעות: עד כמה חשוב לך למנוע היריון?

השאלה האחרונה שעליך להשיב עליה היא עד כמה חשוב לך למנוע היריון? במילים אחרות, אם החלטת באופן תאורטי שכעת היריון הוא תרחיש שלא בא בחשבון, אם בכל זאת תיכנסי להיריון לא מתוכנן, איך זה ישפיע עליך? כיצד את מעריכה שתפעלי?


יש לשאלה הזו לא מעט תשובות. ישנן נשים שהחליטו כי אינן מעוניינות בהיריון בתקופה הקרובה ומשתמשות באמצעי מניעה כמו 'משגל נסוג', למרות שהן יודעות שהיעילות שלו מוגבלת בהשוואה לאמצעים אחרים בשוק. ובכל זאת, אם תשאלו אותן האם הן מרוצות מהמצב – הן יענו שבמקרה של היריון לא מתוכנן, הן יקבלו זאת בברכה. זו כמובן גישה לגיטימית לגמרי, כל עוד מדובר בבחירה מודעת.


לעומתן, יש את האסכולה הנגדית, הכוללת נשים שיראו בהיריון לא מתוכנן כאירוע שווה ערך לאסון, חוויה שהן תופסות ככזו שעלולה לפגוע בהן פיזית ונפשית. קבוצה זו תעדיף ככל הנראה להשתמש באמצעי מניעה בטוחים יותר, ששיעור ההיריונות הלא רצויים בעת השימוש בהם הוא מאוד נמוך, כמו למשל גלולות או התקן תוך רחמי.


אוקיי, אני מתקרבת לקבלת ההחלטה. מה עכשיו?

האם את מפוזרת ושכחנית או דייקנית ומחויבת? כך תגיעי להחלטה נבונה:


חשוב להבין כי אמצעי המניעה הקיימים שונים מאד זה מזה במגוון היבטים, כשהמרכזי בהם הוא אופן ותדירות נטילת אמצעי המניעה. זה הזמן לשאול את עצמך שאלה נוספת, הקשורה יותר באופייך: האם מתאים לך להתחייב לפתרון יומי כמו לקיחת גלולות או שימוש נקודתי בקונדום, או שתעדיפי דווקא שימוש באמצעי קבוע יותר שמהווה 'חציצה' כמו טבעת בנרתיק, מדבקה עורית או התקן תוך רחמי?


כאמור, לכל אחת מאיתנו מתאים משהו אחר. יש נשים שיעדיפו שלא להחדיר גוף זר לנרתיק ממניעי נוחות, בעוד אחרות יימנעו משימוש במדבקה עורית שעלולה להיחשף במקרה שיחליטו ללבוש בגד ים למשל. הקיץ מתקרב, בכל זאת.


מנגד, השכחניות שבינינו יירתעו מהאחריות הכרוכה בנטילת גלולה מידי יום, ולכן יעדיפו שימוש במדבקה עורית שיש להחליף אחת לשבוע, או בטבעת נרתיקית שיש להחליף אחת לשלושה שבועות.


ועכשיו הזמן לשאלת השאלות: פתרון טבעי או הורמונלי?

עניין נוסף שיש לקחת בחשבון, כפי שהוזכר קודם, הוא סוגיית יעילות אמצעי המניעה. אציין כי אמצעי מניעה רפואיים הם בעלי יעילות גבוהה מוכחת במניעת היריון, לעומת אמצעי מניעה טבעיים שיעילותם נמוכה יותר.


את בהחלט יכולה להחליט לבחור באמצעי מניעה טבעיים כמו שיטת המשגל הנסוג, הימים הבטוחים, 'דייזי' או שימוש בקונדום, אבל חשוב שתיקחי בחשבון שיעילותם של כלל הפתרונות האלו נמוכה יותר לעומת פתרונות אחרים כמו גלולות או התקן. עם זאת, גם לאמצעים האלו יש יתרון משמעותי – והוא פחות תופעות לוואי.


יחד עם זאת, ישנן תופעות לוואי 'מבורכות'. אמצעי מניעה הורמונליים כמו גלולות, לבד מהיותם יעילים במניעת היריון, הם גם פתרון שימושי במיוחד עבור נשים הסובלות מדימומים כבדים וכאבים חזקים בזמן הווסת. טיפול הורמונלי משולב מפחית באופן משמעותי את הדימום הווסתי ויכול להתאים מאוד לנשים שסובלות מבעיות אלו דרך קבע, באופן שמפריע את שגרת חייהן. טיפול כזה מוצע לעתים גם לנשים שסובלות מאקנה, שמגיעות אלי לא פעם כדי לקבל מרשם לגלולות כדי לטפל בבעיה המציקה.


במקרים כאלו, חשוב לי להבין האם המטופלת זקוקה לאמצעי מניעה בלי קשר לטיפול באקנה, ואז בהחלט רצוי לבחור בפתרון שהוא בגדר "שתיים במחיר אחד", וללכת על טיפול שנותן מענה לשתי הבעיות. במידה ולא כך המצב, חשוב לי ליידע את המטופלות שלי שקיימים גם טיפולים אחרים, מקומיים ותרופתיים, והם חפים מתופעות הלוואי שעשויות להיגרם בשל השימוש באמצעי מניעה.


בנוסף, ישנם אמצעי מניעה רפואיים שמפסיקים כמעט לחלוטין את המחזור החודשי, כמו גלולות המכילות פרוגרסטרון בלבד או התקנים תוך רחמיים הורמונליים מסוג 'מירנה'. ניסיון העבר לימד אותי כי נשים רבות מרגישות לא בנוח ונלחצות מאד מפתרונות כאלו, בעיקר משום שהן חוששות שמדובר במצב לא בריא.


זה אמנם לא נכון, אבל, באותה הנשימה חשוב לציין שאמצעי מניעה שגורמים להפסקת המחזור החודשי לא פוגעים בפוריות. אם בכל זאת שקלת את כל הגורמים ואת עדיין מרגישה לא בנוח עם סיטואציה כזו, זו בהחלט סיבה מספיק טובה לשקול אמצעים אחרים.


וואווו! התכוונתי לכתוב על הנושא ממש על קצה המזלג, אבל בסופו של דבר יצא מאמר דגוש, למרות שעדיין יש עוד לא מעט מידע להוסיף בנושא. בפעם הבאה אדון בהרחבה על הסוגים השונים של התקנים תוך-רחמיים וכיצד תוכלי לבחור את הסוג המתאים לך ביותר.



עד הפעם הבאה, תורידי סטרס – אני כאן בשבילך😊

בתי


50 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page